torstai 4. huhtikuuta 2013

Kyproslainen kukkaro



Viime viikkoina on käyty vilkasta uutisointia Kyprokselta, jossa ihmiset ovat nostaneet pankkitalletuksiaan enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä. Mielenkiintoista on ollut seurata niin nopeasti tapahtuvaa pankkitalletuspakoa, sillä ongelma kärjistyi siihen, että valtio aloitti nostojen sääntelyt tarkoituksenaan hiljentää valuuttapakoa ja koska sekään ei riittänyt, niin pankit lyötiin muutamaksi viikoksi kiinni. Mallihan on perinteinen, sillä Venäjälläkin suljettiin Moskovan Pörssi muutamia vuosia sitten, kun osakekurssit laskivat luvattoman nopeasti.

Kyproksen tilanne on kurja, sitä ei käy kiistäminen. Mielenkiintoista on kuitenkin mm. Venäläisten suursijoittajien reagointi aiheeseen, sillä osalla heistä on jäänyt sinne hieman enemmänkin ”kaniin” kuin monella muulla. Valitettavan selvää on myös se, että monesti nämä samat henkilöt ovat sieltä vaikutusvaltaisimmasta päästä, joten heillä on myös parhaat edellytykset selvitä selkkauksesta ns. kuivin jaloin.

Tapasin viime viikolla taikuri, maagikko Robert Jägerhornin, joka on palkittu taidoistaan kansainvälisellä tasolla. Robertilla oli mukanaan kukkaron sulkijamekanismi, ilman varsinaista kukkaro-osaa. Hetken sulkijaosaa tutkittuamme totesimme sen sisältävän yhtä paljon rahaa, kuin Kyproslainen pankki. Alan asiantuntijana Jägerhorn nosti sulkijan katseemme keskipisteeksi ja totesi, että ”katsokaas asiat eivät ole aina sellaisia miltä ne näyttävät”  Samalla hän ilman sen kummempia ponnisteluja alkoi kiskoa tuosta juuri tyhjäksi toteamastamme kukkaronsulkijasta ehtaa rahaa. Koska rahanteko näytti helpolta, niin pyysimme josko siitä liikenisi meille muillekin, mutta se ei ollut mahdollista, sillä se aiheuttaisi kuulemma inflaatiota.

Loppupäätelmämme aiheesta oli toteamus, että kyseessä taisi olla Kyproslainen kukkaro, sillä niille kellä on vaikutusvaltaa, löytyy myös Kyprokselta rahaa. Toisinaan se kylläkin saattaa virrata sieltä humanitäärisen avun nimissä, mutta vanhan sanonnan mukaan ”Raha ei haise”.

Olli Henrik Toiviainen
Töölöläinen pienviljelijä ja taikojen ystävä

Linkkinä taikuri Robert Jägerhornin kotisivut: http://www.jagerhorn.net/index.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti