keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Töitä tulevaisuudesta!!



Elämme aikaa, jolloin ihmiset tekevät tai ainakin kertovat tekevänsä yhä enemmän etätöitä. Asia on sinänsä hyvin mielenkiintoinen, että koko etätyökäsite on melko uusi ja herättää edelleen ristiriitaisia ajatuksia sen toimivuudesta, sekä tehokkuudesta. Selvää tuntuu olevan lähinnä se, että kaikilla on oma ”oikea” näkemyksensä aiheesta!

Käväisin jokin viikko sitten HR messuilla, jossa Viestintätoimisto Ellun Kanojen Kirsi Piha ja Liisa Poussa olivat kertomassa Dialogi hankkeensa tutkimustuloksista. Hanke käsitteli mm. työelämän muutosta sekä työelämään siirtyvien sukupolvien odotuksia ja näkemyksiä tulevasta.

Tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja on mielestäni se, että etätyötä ei pidetä enää erikoisena tai hienona mahdollisuutena vaan päinvastoin itsestään selvänä osana päivittäistä työrytmiä. Tutkimukseen osallistuneista opiskelijoista peräti 93% toivoo työnantajan tukevan etätöitä. Samaan aikaan yhä tärkeämmäksi nostetaan yhteiset pelisäännöt työn suorittamisessa. Hyvin loogista ja kuulostaa reilulta, sillä etätyö on kuitenkin luottamuspeliä, joka on kaiken a ja o.

Lähtökohtaisesti on hienoa, että ihmiset haluavat ja ovat valmiita yhteisten pelisääntöjen määrittelyyn työn tekemisestä. Jo lapsena opittu teesi siitä, että ”omat säännöt ovat parhaat säännöt” on siis vihdoin tekemässä tuloaan työpaikoille vai onko? Ajatuksen tasollahan kaikki on suhteellisen helppoa, mutta käytäntö on useasti osoittanut, että sääntöjen luominen vaatii aina kompromisseja, mikä taas sulkee pois koko idean hohdokkuutta. 

Onko siis tulevaisuudessa työnteon hakukriteeri lähinnä työpaikan säännöt, joiden katsotaan istuvan omaan ajattelumaailmaan? Kenties voisimme luoda täysin uudenlaisen työnhakuprosessin, jossa käsittelisimme vain ihmisten arvokysymyksiä sekä toimintatapoja. Tällöin varsinaisen työpaikan perimmäinen toiminta-ajatus olisikin ihan sivuseikka. 

Kanat nostaa tutkimuksessaan yhdeksi keskeisistä haasteista juuri yritysten jakaantumisen eri luokkiin. Luokkayritysyhteiskunta on varmasti mahdollinen, mikäli ihmisten persoonat ja arvot kategorisoidaan tarkasti ja sijoitetaan vain samanlaisia ihmisiä tietyntyyppisiin yrityksiin. Melko homogeenistä ja aiheuttaisi varmasti myös luovuuden kuihtumista, kun erilaiset ihmiset eivät pommittaisi enää toisiaan täysin poikkeaville ideoilla.

Kokonaisuutena pakko todeta, että Kanojen tutkimus antaa mielenkiintoisen näkökulman tulevaisuuden työntekoon sekä siihen suhtautumiseen. Asiat eivät varmasti ole niin mustavalkoisia, mitä luvut antavat ymmärtää, mutta selvää on, että tulevaisuuden työ on voimakkaassa murroksessa!

Olli Henrik Toiviainen
Töölöläinen pienviljelijä ja etätyöntekijä

Viittaukset: Viestintätoimisto Ellun Kanojen Dialogi- hankkeen tulokset löytyvät osoitteesta: http://www.slideshare.net/EllunKanat/dialogi-2012-tulokset-ulos-hkeist-17024017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti