torstai 30. tammikuuta 2014

Rikastakaa lähipiiriänne!



Luin peräkkäin Steve Jobsin elämänkerran, sekä Jorma Ollilan Mahdoton menestys kirjan. Molemmat kertomukset olivat totaalisen erilaisia ja molemmat ovat kuvauksia ihmisistä, joiden menestys on ollut omaa luokkaansa. Kukaan ei onnistu yksinään, vaan viimekädessä jokaisen menestyvän ihmisen takana on joukko sitoutuneita ihmisiä. Tätä ei myöskään peitelty kummassakaan kirjassa, vaan esiin nousi hyvin selkeästi lähipiirin tärkeys ja sen merkitys menestykseen

Silloin kun tavoitellaan huipputuloksia, niin on sanomattakin selvää, että jokaisen osa-alueen on onnistuttava erinomaisesti. (tästä voisi joku ammattiurheilija puhua tuntikausia) Tämän vuoksi myös lähipiirin henkilöiden on oltava juuri oikeanlaisia oman alueensa huippuja. Tämän toteaminen on varsin helppoa, mutta varsinainen kysymys kuuluu, että miten rakennetaan huippulähipiiri?

Vuosien aikana olen vieraillut lukemattomissa yrityksissä ja tavannut niiden toimitusjohtajia sekä lähipiiriin kuuluvia henkilöitä. Joukossa on ollut paljon menestyviä yrityksiä, huonosti menestyviä yrityksiä, sekä kaikkea siltä väliltä. Menestyvissä yrityksissä on kuitenkin muutamia selkeästi toistuvia elementtejä, joita kannattaa mielestäni miettiä oman lähipiirin muodostuksessa. Mielestäni ehkä mielenkiintoisin on erilaiset ajattelutavat.

Eri tavalla ajattelevia ihmisiä, jotka jakavat samanlaiset arvot
Joukkoon on valittu erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä, jotka ajattelevat asioista eri tavalla. Näin lähipiirissä omia ajatuksia pyöritetään kaiken aikaa ja näkemykset eivät muutu homogeeniseksi massaksi, vaan pysyvät luovina ja innovatiivisina. 
Kun nämä ihmiset kuitenkin jakavat samanlaiset arvot, niin viimekädessä he toimivat niiden arvojen puolesta, joita muut lähipiirin jäsenet edustavat.
Mikäli lähipiiri koostuu on vain samalla tavalla ajattelevista ihmisistä, niin oppiminen hidastuu merkittävästi ja vieraantuu täysin siitä tosiasiasta, että maailmassa on paljon eri tavalla ajattelevia ihmisiä, joita monessa tapauksessa vielä kutsutaan asiakkaiksi.
Lähipiirin erilaisuuden ylläpito vaatii työtä, mutta viimekädessä se on kuitenkin erittäin antoisaa ja varsinaista rikkautta.
 
Tämä ei suinkaan takaa mahdotonta menestystä, mutta edesauttaa sitä varmasti. Haastavan asiasta tekee se, että ihmiset ovat muuttuvia yksilöitä niin näkemyksien, arvojen kuin kaiken muunkin suhteen. Tällöin pitkään yhdessä toimineen joukon on monesti hankalaa säilyttää erilaiset ajattelumallit. Tähän perustuen herääkin johtopäätös siitä, että ihmisten kierto on oikein tervehdyttävää ja kehittävää niin organisaation, kuin henkilökohtaisenkin näkökulman kannalta!

Rikastakaa lähipiiriänne!

Olli Henrik Toiviainen
Töölöläinen pienviljelijä ja erilaisten ajattelumallien ystävä

PS: Loppuun vielä huumoria: Mitä syntyy, kun kymmenen huippusuunnittelijaa laitetaan suunnittelemaan maailman hienoin iltapuku? – Kasa kompromisseja ja lähestymiskieltoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti