keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Ota selvää missä työntekijäsi ovat hyviä!



Tietoyhteiskunnassa työnteko sisältää yhä moninaisempia ja haastavampia tehtäviä. Monella meistä on varmasti määritetty tietynlainen työnkuva, mutta siihen liittyy silti suuri määrä erilaisia ydintyökuvasta poikkeavia tehtäviä. Lisäksi viime vuosien yt-kierrosten aikana monessa yrityksessä työnkuvat on muotoutuneet nopeasti, kun työt on pitänyt jakaa nopeasti uudelleen. Kaikki tehtävät eivät välttämättä ole sellaisia, missä tekijä kokee olevansa hyvä. Onko sillä merkitystä?

Asia kiinnosti minua niin paljon, että tein aiheesta nopean kyselyn. Kysely julkaistiin sekä linkedin profiilissani että facebook seinälläni. Näinollen vastaajakuntaan kuuluu eri-ikäisiä ihmisiä monelta eri alalta ja erilaisista asemista, mikä oli tarkoituskin. Tulokset eivät olleet sinänsä yllättäviä, mutta kertovat selvän viestin ihmisten omasta tahtotilasta työnsä suhteen.

 

Selvästi suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että pääsääntöisesti työtehtävien tulisi olla sellaisia, joissa kokee olevansa hyvä. Vastavuoroisesti suuren osan muodosti myös ryhmä, joka haluaa tietoisesti tehdä myös tehtäviä, joissa ei koe olevansa hyvä.

Mielestäni tärkeimmät havainnot tästä ovat:
1.       kukaan ei halua tehdä pelkästään tehtäviä, joissa ei ole hyvä.
2.       suurin osa haluaa tehdä pääsääntöisesti työtehtäviä, joissa kokee olevansa hyvä
3.       yllättävän suuri osa haluaa kuitenkin tietoisesti tehdä myös sellaisia tehtäviä, joissa ei ole hyvä

Mihin tätä tietoa voi hyödyntää?
Lähtökohtaisesti tulee tietää, millaisissa työtehtävissä työntekijäsi ovat hyviä, sillä mikäli heidän tehtävänsä eivät sisällä hyvän osaamisalueen asioita, niin todennäköisyys työntekijän dismotivoitumiseen ja irtisanoutumiseen on suuri. Työtehtävien tasapaino osaamisalueen molemmissa päissä on yksilötasolla tärkeää, sillä jokainen kokee asian hieman eri tavalla.

Lisäksi arvon työntekijät. Kertokaa avoimesti missä olette hyviä ja kiinnostuksenne erilaisiin tehtäviin. Kun työtehtävienne tasapaino on oikea, niin onnellisuusasteenne on todennäköisesti korkea ja lisäksi yritys itsessään saa motivoituneen työntekijän.


Tutustukaa toisiinne

Olli Henrik Toiviainen
Töölöläinen pienviljelijä ja työtehtävien monipuolisuuden kannattaja


PS: Great place to work on tutkinut työpaikkoja jo monia vuosia. Helmikuussa julkistettiin jälleen mielenkiintoista tietoa suomalaisesta työelämästä: Tutustu tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti