tiistai 8. huhtikuuta 2014

Haloo, onko markkinatalousromantiikkaa?



”Haloo, markkinapaikalla!” vastaa toimittaja puhelimeen suorassa radiolähetyksessä. Lyhyen kurkunselvityksen jälkeen miesääni kertoo olevansa Markku Kihniöstä ja myynnissä hänellä on uudenveroiset Nokian Hakkapeliitta talvirenkaat peltivanteilla, jotka käyvät Toyota Corollaan. Renkaiden hinta on 650 markkaa ja Markun tavoittaa parhaiten lankapuhelinnumerosta iltaisin siinä seitsemän uutisten jälkeen. 

Aikana ennen internetin lukuisia kauppapaikkoja, oli yhtenä ilmoituskanavana radion markkinaohjelmat. Perusidea oli täsmälleen sama kuin myynnissä nykyisinkin, eli myytävän tuotteen markkinointi potentiaaliselle ostajakunnalle. Tuolloin kuitenkin ilmoittaja oli melko hyvässä asemassa, sillä hyvällä tuurilla hän saattoi olla päivän ainoa renkaidenmyyjä ja ilmoitukselle jäi hintaa vain paikallispuhelumaksun suuruinen summa.

Koko homman viehätys on mielestäni kuitenkin tahattoman oivaltavassa konseptissa, joka yhdistää jännittävällä tavalla viihteen ja tarvepohjaisen ihmiskontaktin. Vastaavanlaiset aidot kysynnän ja tarpeen kohtaamiset jäävät nykymaailman kauppapaikoilla usein hyvin kylmiksi, sillä luottokortin numeroiden syöttäminen verkkokauppaan ei varsinaisesti ole kovinkaan hohdokas toiminne.

Tämä on valitettavasti katoavaa perinnettä ja radiossa ilmoittelu saati sen kuuntelu ei kuulu nykyihmisen päivärytmiin. Markkinatalouden tehokkuuden ja insinööritaidon lyödessä kättä, syntyy kenties maailman parhaita verkkokauppoja, mutta samaan aikaan se kadottaa osan tietyn aikakauden markkinakulttuurista ihan huomaamattaan.

Lopuksi toimittaja kertaa puhelinnumeron ja muut oleelliset tiedot. Juuri ennen puhelun katkaisua Markku tokaisee vielä lähetykseen, että tarjoaa renkaiden ostajalle pullakahvit, mikäli vaimo suostuu leipomaan. Toimittaja hörähtää nauruun ja kiittää Markkua ilmoituksesta, minkä jälkeen puhelinyhteys sulkeutuu. Saatesanojen myötä radioaalloille kajahtaa Matti Eskon Rekkamies, jonka soitannan hetken kuluttua  katkaisee seuraava soittaja ilmoituksineen…


Olli Henrik Toiviainen

Töölöläinen pienviljelijä ja markkinatalousromantikko


PS: Romantiikan nälkäisille löytyy kuin löytyykin vielä kuunneltavaa, sillä pirkanmaalla toimiva radio Sun lähettää perinteistä Markkinatoria aina lauantaisin klo 9-10. http://radiosun.fi/markkinatori/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti